Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Силиконът на родните красавици забранен другаде по света
29 Септември 2006
Фолк певици и модели позират гордо, без да подозират сериозния риск.

Хиляди пациенти у нас са подложени на инжектиране с незаконен силикон без ясно производство, с цел обогатяване при забравена лекарска клетва.

Управителният съвет на „Гражданско движение срещу използването на незаконни силиконови средства в медицината” изпрати съобщение до Агенция БГНЕС, в което информира за опасностите от тази масова практика у нас. От движението подчертават, че някои пластични хирурзи и до днес вливат пряко силикон - напълно против закона и с огромен риск - в устните и в други части на лицето на пациентите си, и още повече преди разрешаването у нас през 2004 г. на точно определени френски силиконови импланти, (по думите на доц. Бояджиев в сп. Св Валентин, декември 1999) са поставили в гърдите на над 2000 жени уж „френски” импланти Евросиликон, внесени нелегално у нас и абсолютно забранени във Франция за употреба, производство и износ.

Ето и извадки от същата статия, чрез която Доц. Хр. Бояджиев прави реклама на забранения от ЗЛАХМ у нас продукт, завоалира истината около тях и ги използва неправомерно:

В България случайно или нарочно цари нарушаване на законите по отношение на забраненото вливането на силикон и употребата на неразрешени до 2001 г. американски и до 2004 г. френски силиконови гръдни протези. Поради липса на обществен контрол много пластични хирурзи са рекламирали забранени силиконови импланти и продължават да рекламират свободно във вестниците и списанията инжекционен силикон, без да зачитат нито закона, нито медицинската клетва да не вредят на хората. И всичко това за много пари !

Движението е открило тежки злоупотреби на пластични хирурзи с човешкото здраве в областта на естетичната медицина. Така например, в официален отговор на сигнал, пратен от гражданското движение „НЕ! НА ЗАБРАНЕНИЯ СИЛИКОН” до министъра на здравеопазването, проф.д-р Огнян Хаджийски, завеждащ секцията по изгаряния и пластична хирургия в “Пирогов” и извикан като ”независим” консултант твърди, че "по-късните проучвания показват, че силикон-геловите импланти не притежават приписваните им вредни действия".

Не споменава обаче нищо за по-ранните проучвания по време на злоупотребите с пациенти. Скрива от МЗ и обществеността, че широко използваните в миналото френски силиконови протези „Евросиликон” са забранени от френското правителство (AFSSAPS - Френска агенция за здравна безопасност на здравните продукти) още от 1995 г. до 2004 г. поради несигурност в качеството, редица нарушения в производството, незаконни пре-стерилизации и др., изредени като факти в забраната. Тези протези не само са били забранени за медицинска употреба, но и са иззети от пазара и забранени за производство и износ. Какво е било тогава качеството на незаконно внесените протези през този период на забрана от 1995 до 2004 г. и кой въобще е бил производител на тези забранени протези. Какво носят в телата си стотици български жени остава неизвестно?

Сътрудници на гражданското движение „НЕ!НА ЗАБРАНЕНИЯ СИЛИКОН” проучиха как стои въпроса в други държави и надзърнаха компетентно в чужди законодателства по отношение на имплантите и прякото вливане на силикон. Те стигнаха до смайващи и обезпокоителни факти-съвършено различни от тези на „независимия” професор Огнян Хаджийски.

На 5 ноември 2001 година френските власти изтеглят от пазара протезите на лаборатории ЕВРОСИЛИКОН. Много от протезите на лаборатории ЕВРОСИЛИКОН са били предмет на многобройни стерилизации. Понеже става въпрос за неузаконена дейност, извършена преди тяхното пускане на пазара, и чието влияние и въздействие върху изделията не е познато, AFSSAPS (Френска агенция за здравна безопасност на здравните продукти), в съгласие с лаборатории ЕВРОСИЛИКОН, реши да изтегли от пазара всички тези протези.

През времето на цитираните държавни забрани от правителството на Република Франция, в България множество именно такива протези от типа „Евросиликон” са били имплантирани в гърдите на нищо неподозиращи жени.

 В същото време от 1992 година досега имплантите със силиконов гел в САЩ са забранени. Тази забрана е последвана от забрана в много страни по света.

 В България, обаче, за периода на забрана до 2001г. за американските и до 2004г. за френските силиконови протези, на жени са имплантирани хиляди силиконови протези с неясен произход, въпреки категоричните забрани на закона (ЗЛАХМ- закон за лекарствата и аптеките в хуманната медицина). Те са рекламирани в десетки вестници, списания и електронни медии. Обогатили са солидно една лекарска прослойка, която сега, стъпила на балите с пари от човешката жажда за красота, може да воюва и да заплашва всеки в защита на печалбата си от силикона!!!

След 2001 г. изведнъж у нас се разрешават по-нови АМЕРИКАНСКИ силиконови протези, А СЛЕД 2004 И ФРЕНСКИ, но какви са БИЛИ те по произход и състав ПРЕДИ ТОВА не може да бъде проследено, поради това, че ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА не разполага с достатъчно хора за проверки дори на важни медикаменти, а какво остава за протезите….. /имат една дузина хора за цялата страна и за всички видове проверки, като последна грижа са им жените, които искат голям бюст или издути устни/


Ето цитат от писмо, изпратено от шефа на ИАЛ до зам. министър Матей Матеев, в отговор на сигнал на ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ НЕ!НА ЗАБРАНЕНИЯ СИЛИКОН:
„……контрола над посочените медицински изделия е максимално затруднен, поради осъществявания нерегламентиран внос, без изискващо се удостоверение за внос, издавано от Агенцията, както и от употребата им от медицински специалисти в лечебни и здравни заведения, върху които ИАЛ не разполага с надзорни функции.”

Оставаме с убеждението, че група „пластични” хирурзи, направили вече добри пари от незаконно увеличаване на бюста до 2001 година, вече с мощните си финанси създават свое рекламно лоби, което узаконява безпрепятствено действията им .

Но пак остават стряскащите въпроси:
КОЙ Е БИЛ ИСТИНСКИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ФРЕНСКИТЕ ПРОТЕЗИ, СЛЕД КАТО Е БИЛО ЗАБРАНЕНО ПРОИЗВОДСТВОТО ИМ ВЪВ ФРАНЦИЯ И САЩ?
КАКВО Е БИЛО СЪДЪРЖАНИЕТО НА ИМПЛАНТИТЕ?
ОТКЪДЕ СА ВНЕСЕНИ?

Движението алармира и за факта, че прякото инжектиране на силикон в тъканите на лицето е абсолютно забранено в целия свят.

Естествено, че не, щом десетки певици, фолк-изпълнителки и фото модели гордо показват по подиуми и в медиите устни, пълни именно с директно инжектиран силикон, без да знаят какво ги чака впоследствие. В официалния отговор на наш сигнал до министъра на здравеопазването, ”независимият” консултант проф.д-р Огнян Хаджийски, твърди, че пластични хирурзи използват силикон за тампонада на очната кухина, абсолютно забранен за естетични цели.

Съгласно писма 4564/ 14 06 2005 г. , 1772/ 188 03 2002 г. и 604/ 23 02 2000 г. на ИАЛ (Изпълнителната Агенция по Лекарствата в България) инжекционен силикон или продукти синоними не са разрешени за употреба като лекарства в България и съгласно ЗЛАХМ този продукт не може да бъде официално внасян, продаван и използван в страната. Какво е положението в света. Навсякъде инжектиране на силикон в човешкото лице е забранено:

Практиката обаче е друга. Хиляди пациенти у нас са подложени на инжектиране с незаконен силикон без ясно производство, с цел обогатяване при забравена лекарска клетва. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

MuJIoTo^
01 Oct, 2006 | 03:44

A kakvi sa posledstviqta za organizma?
Az li4no smqtam, 4e 4ovek izglejda nai-dobre taka kakto prirodata go e s1zdala i vsqka v1n6na namesa zali4ava negovata individualnost. Ne sa li folk pevicite kato plastmasovi kukli - ednakvi, bezli4ni, neidenti4ni?! No ima hora koito se nujdaqt ot implantanti ne za da izglejdat "po-dobre", a za da izglejdat normalno, mogat li te da polu4at nujnata im pomo6t v Bulgaria, pomo6t nujna im, za da ne b1dat othv1rlqni ili gledani s1s s1jalenie?!

joker
30 Sep, 2006 | 09:24

Vij pirqtel, tova 4e nqmat ni6to v gavite e qsno, problema e 4e tam ne moje da se vkara ni6to. prosto ne pomaga. sled 3-4 godini 6te gledame na6te folk - razvalini. jalko e i 4e drugi opdlugani bulgarski jeni sa postradali seriozno bez da predpolagat. no vse pak, tolkova im e akula - edin stvenoto 4ujdo tqlo koeto si vkarvat moje da e samo edno:))))))

Zdrasti
30 Sep, 2006 | 01:39

Stotizi zeni v Balgariia ne znaiat kakvo nosiat v telata si. No az znam,4e ni6to ne nosiat v glavite si.
Mozebi,ypotrebata na silikon,triabva da se prenaso4i,po-navisoko ot gardite i lizeto?!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.