За всичко, което трябва да знаем, преди да се подложим на оперяция за увеличаване на бюста, разговаряме с Д-р Ангел Енчев, специалист по пластична, естетическа и реконструктивна хирургия. Следдипломната му квалификация и лекарският му стаж преминават  в Гърция, след като печели стипендия като отличник от Медицинския университет в Пловдив. 

Бил е на специализации в Бразилия и Германия по програми за работа с различни импланти и други иновации в областта на лечението на наднорменото тегло с лапароскопски методи. Няколко години е практикувал пластична хирургия в Гърция. В България е от 3 години и има своя клиника по пластична и естетична хирургия в Пловдив с клонове в София и Варна.




Няма научни данни, които да доказват, че хранителните добавки на билкова основа могат да увеличат размера на бюста. Според ASPS тези препарати съдържат силни билки в големи концентрации. Дълготрайните ефекти и потенциалните рискове за здравето на жената обаче остават неизвестни.


Един от начините бюстът да изглежда по-голям е носенето на сутиен с подплънки. Но, ако търсите по-постоянно решение, хирургичното поставяне на импланти е единственият доказан метод за уголемяване на гърдите. Повечето жени, които желаят да увеличат бюста си, попадат в две групи – по-млади жени, недоволни от големината и пропорциите на гърдите си, и жени между 20 и 40-годишна възраст, които са изгубили обем в следствие на бременност и чийто бюст не е прекалено увиснал, за да се налага операция за повдигане.


Първата и най-важната стъпка, която трябва да предприеме всяка жена, решена да уголеми бюста си, е да изберете квалифициран, лицензиран пластичен хирург, който да я запознае с всички възможни процедури и да ги изпълни правилно. Другите стъпки включват избор на място на разреза, място на имплантите, както и вид, големина и форма на имплантите


Решението за мястото на разреза и вида на имплантите се взима най-добре след физически преглед и разговор с пластичния хирург. Специалистът е този, който най-правилно може да прецени кой е най-подходящия подход, спрямо индивидуалните особености на пациента.


Вид на имплантите


Има нещо, което обединява всички импланти. Независимо дали се използват в операция за уголемяване на бюста, за да увеличат големината и формата на гърдите, или за да се изгради гръдния хълм в реконструктивна операция – те са горещо обсъждани медицински изобретения.


Одобрените от Асоциацията за храни и лекарства гръдни импланти са биосъвместими. Направени са от материали, които са били проучени и сметнати за безопастни за поставяне в човешкото тяло. Имплантите имат гладка или текстурирана силиконова обвивка, а формата на обвивката може да е кръгла или анатомична. Разноообразните форми и размери на имплантите позволяват на всяка жена, желаеща уголемяване на бюста, да постигне оптимални дълготрайни резултати.


Марката и видът на имплантите, които ще ви бъдат поставени, трябва да са точно определени. След процедурата ще получите сериен номер и гаранционна карта от производителя за поставените импланти. Това е единствената гаранция, която може да ви бъде дадена при която и да е козметична процедура.


Кохезивен силикон


Имплантът пълен с кохезивен разтвор е с по-твърда форма на силикона и затова няма вероятност да изтече, в случай че имплантът се спука. Тези импланти са с разнообразни форми,които да отговарят на индивидуалните нужди на всяка пациентка.


Що се отнася до рисковете, имплантите с кохезивен гел може да предизвикат капсулна контрактура или други подобни проблеми. Освен това са малко по-тежки и по-плътни от другите видове силиконови импланти и от тези с физиологичен разтвор. Веднъж поставени в тялото, те запазват формата си, което им позволява да образуват хубав заострен горен ръб на гърдата и максимална проекция, където е нужно.


Импланти с физиологичен разтвор



Имплантите със солен разтвор могат да се напълнят до желания размер по време на поставянето, което позволява по-малки разрези за въвеждане на имплантите и по-лесно регулиране на големината при поставянето. Ако имплант с физиологичен разтвор се спука или протече, веднага се забелязва, тъй като обемът на гърдите бързо спада. Соленият разтвор се абсорбира напълно от тялото и се отделя по естествен път. Имплантите с физиологичен разтвор се чувстват по-твърди от естествената гръдна тъкан, особено ако са напълнени до предела на обвивката им.


Силиконови импланти



Днешните силиконови импланти се различават значително от по-ранните и по-спорни протези със силиконов гел, които производителите доброволно изтеглят от пазара в началото на 90-те години. Тогава се предполагало, че е възможно при изтичане в тялото силиконовият гел да причинява автоимунни заболявания. Въпреки това до сега нито едно голямо медицинско изследване сред стотиците провеждани по света не е стигало до извода, че има връзка между имплантите със силикон или физиологичен разтвор и някакъв вид заболяване.




Повече за увеличаването на бюста, можете да видите тук