Козметички се правят на пластични хирурзи

19.04.2010 | 17:05
по статията работи:
В България няма никакъв контрол върху това кой може да практикува пластично-възстановителна и естетична хирургия
Козметички се правят на пластични хирурзи

Козметички се правят на пластични хирурзи у нас, предлагат премахване на бенки, инжектират мастноразтворими витамини, алармираха от Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, цитирани от БГНЕС.

В България няма никакъв контрол върху това кой може да практикува пластично-възстановителна и естетична хирургия. Много от хирурзите нямат нужната квалификация, но отварят собствена клиника, която регистрират като търговски обект. Това съобщи д-р Димитър Евстатиев, председател на асоциацията, цитиран от Dariknews.bg.

Има случаи, при които естетична манипулация е направена в козметични салони от козметик. Д-р Евстатиев напомни, че неквалифицираната намеса предизвиква възпалителни процеси, промяна на конфигурацията и формите: "Козметичките инжектират мастни витамини от рода на витамини Е и А, което е абсолютно противопоказно и води до усложнения. Имахме случай на отрязана бенка, която се оказа злокачествен меланом при млада, бременна в 7 месец жена, на 27 години, която трябваше да бъде оперирана по спешност, независимо от бременността".

Хирурзите посъветваха жените, които имат сложени импланти, независимо на коя фирма са те, най-малко един път в годината да минават на преглед. Няма проблем спуканите импланти да бъдат подменени.

Най-тежки поражения се получават от украинския хидро-гел и инжектирането на течен силикон. Спорад Евстатиев е вредно и прилагането на перманентни филъри, защото те не могат да бъдат отстранени при случаи на усложнение.

По закон всички лечебни заведения трябва да са регистрирани в Районния център по здравеопазване. Именно този център има правото да отнеме лицензи, ако при извършена проверка е констатирано нарушение. Но никой не може да спре даден хирург да практикува.

На 26 април Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия ще проведе национална конференция, на която ще бъдат обсъдени въпроси за стандартите в естетичната хирургия.

По думите на д-р Страхил Ефремов, главен секретар на асоциацията, трябва да се регулира това кой може да практикува естетична хирургия, каква трябва да е квалификацията му и къде може да става това. Целта е да се повиши гаранцията за здравето и живота на пациентите.

В България има отрицателно мнение за естетичната хирургия, но това може да се промени по посока на по-модерното й разбиране за ролята й за здравето и успеха на човека, каза д-р Евстатиев. 43-ма пластични хирурзи членуват в Асоциацията и по тяхна информация в България има 5 държавни клиники по пластична хирургия в София, Пловдив и Варна. Частните са 10 в София и 3 в Пловдив.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...