Защо корекциите на устните са една от най-честите интервенции?

„Устните са изключително важни в представите на хората за красиво лице. Те, наред с очите и носа, са част от най-важните зони в него. От друга страна, съвременният Холивуд ни налага модела на актрисите с нежен профил на лицето, красиво изразен бюст и подчертано сексапилни устни, така че тяхната естетика в момента е изключително важна за хората и това е разбираемо" - така отговори д-р Енчев на нашия въпрос-заглавие.

Методи

Методите за придаване на допълнителен обем и подчертаване на формата на устните са два - корекция по оперативен път със силиконови импланти или инжектиране на различни видове разтвори, наречени филъри.

По своята същност филърите са два основни вида - такива, които се абсорбират от оргонизма, и такива, които остават за цял живот. Искам да подчертая, че от една страна звучи много примамливо да си сложиш материал, който не се абсорбира с времето, но от друга - ние не знаем какво точно се случва през годините с течното силиконово олио, което се инжектира в устните. Аз лично не го препоръчвам.

Филърите, които се резорбират с течение на времето, са много и различни, но двата основни подраздела са хиалуроновите и различните видове колагенови филъри. Недостатъкът, а и плюсът на тези материали е, че в рамките на период от три месеца до две години те постепенно се разграждат от организма и ако няма алергична реакция към тях, това по никакъв начин не застрашава нормалното функциониране на устните в дългосрочен аспект.

Хубавото при тези филъри е, че те се поставят за 15-20 минути с локална упойка, но резултатът може да бъде задържан за относително кратък период от време.

Сигурен избор

Силиконовите импланти за устни са разработка на американска компания и за първи път са тествани през 2002 година. „Сега в нашата клиника разполагаме с най-новите продукти в тази област. Те са висококачествени силиконови импланти, които по никакъв начин не застрашават живота на пациента.

Хубавото при тях е, че ако жената не хареса крайния резултат, с много лека манипулация могат да се извадят и да се възвърне предишната форма на устните, без да настъпят усложнения.

Тези импланти са няколко вида с различни размери - и като големина, и като дължина. Самата операция за поставянето им изобщо не е травмираща. Правят се малки разрези около 2 милиметра в гънките на устата и то от вътрешната страна, които са абсолютно невидими. След това се пробива тунелче в зоната под лигавицата и над самия мускул, без да се нарушава неговата цялост, и в него се поставя предварително избраният силиконов имплант.

След процедурата устните запазват нормалните си движения и цялата си сетивност, без да има нарушения в артикулацията. Само в двата края се прави по един малък шев, конецът на който пада сам след 5 дни, а появилият се оток е много лек и той изчезва до 5 - 7 дни.

Процедурата се прави с локална упойка и няма болка, така че веднага след нея пациентът може да се прибере у дома. Разбира се, за да се види крайният ефект, е необходимо да измине поне месец след интервенцията, за да може имплантът все пак да улегне и да изглежда максимално естествено."

www.doctorenchev.bg